Skattetrycket i Sverige

Skattmasen har tidigare bloggat om skattetrycket i Sverige jämfört med andra länder. Sajten Ekonomifakta beräknar skattetrycket som skatteintäkter i förhållande till BNP. När detta skrivs uppgår skattetrycket i Sverige, beräknat på detta vis, till 42,8 procent.

World Economic Forum (WEF) kommer varje år ut med en rapport om global konkurrenskraft. WEF mäter också skattetrycket men här ligger fokus på skattetrycket för företagen i förhållande deras vinst. Enligt rapporten finns det, enligt detta sätt att mäta, 27 länder som har ett skattetryck på mer än 50 procent. Argentina intar en föga smickrande förstaplats med ett skattetryck på ofattbara 137,3 procent! På andra plats hamnar Bolivia med ett skattetryck på 83,7 procent. Tadzjikistan tar hand om tredjeplatsen med ett skattetryck på 80,9 procent. Tre av de fyra länderna med högst skattetryck ligger i Sydamerika eftersom Colombia placerar sig på fjärdeplats med ett skattetryck på 75,4 procent.

Author image
Stockholm Hemsida
Civilekonom med en magisterexamen från Handelshögskolan vid Umeå universitet. Intresserad av skattefrågor, upphandling m.m.