Nätmäklarna slopar courtaget

Bild: Nordnet

Från början av maj blev det möjligt för kunder hos nätmäklaren Avanza att handla aktier på Stockholmsbörsen, helt utan courtage. Veckan därpå hakade nätmäklaren Nordnet på och erbjöd samma sak. Både Avanza och Nordnet har en begränsning på maximalt 500 affärer per år för att gratiserbjudandet ska gälla. Förutom en gräns när det gäller antal affärer finns det även en beloppsgräns på 50 000 kr hos Avanza och 80 000 kr hos Nordnet. Kunder som har portföljer som överstiger beloppsgränsen kan inte handla utan courtage.

Skattmasen tror att det är ett bra initiativ. Ju färre trösklar det finns för småsparare, desto fler kan kanske lockas att börja spara i aktier. Med tanke på räntelaget med de historiskt låga räntorna anser Skattmasen dock att investeringssparkontot är den bästa sparformen för nybörjare. Med ett investeringssparkonto slipper du redovisa dina aktieaffärer på blankett K4 till Skatteverket.

Author image
Stockholm Hemsida
Civilekonom med en magisterexamen från Handelshögskolan vid Umeå universitet. Intresserad av skattefrågor, upphandling m.m.