Hur gör jag för att börja med annonser på min blogg?

 
Skattmasen skriver normalt bara om sådant som berör skatteområdet. En längre tid har jag dock gått och funderat på om jag inte ändå skulle skriva om annonsering. Det finns ett jättebra inlägg om hur affiliatemarknadsföring fungerar på Better Bloggers och på Teknifik finns ett inlägg som pratar om hur man tjänar pengar på sin blogg. Trots att ämnet på intet sätt är nytt så bestämde jag mig för att ändå skriva om det här.

Skattmasens annonser levereras av Google AdSense, Tradedoubler, AdRecord samt Adtraction. Google AdSense är lite speciellt och Skattmasen kommer inte att fördjupa sig i den typen av annonsering denna gången. Tradedoubler, AdRecord och Adtraction är mer traditionella så kallade affiliate-nätverk.

Ett affiliate-nätverk kan sägas ha två typer av kunder. Den ena kundtypen är sådana som du som du och jag som bloggar (publishers). Den andra kundtypen är annonsörerna som vill marknadsföra sina varor eller tjänster. Man skulle kunna säga att affiliate-nätverket fungerar som en mellanhand mellan dig och dina annonsörer. En fördel med detta är att du som bloggare slipper jaga efter annonsörer och du får även färdiga system som tar hand om statistik och sådant. En nackdel är givetvis att mellanhanden (affiliate-nätverket) givetvis vill ha en bit av kakan. Har du en väldigt populär blogg så kanske det är mer intressant för dig att teckna annonsavtal direkt med dina annonsörer. Om du har en lite mindre blogg och funderar på att annonsera så är ett affiliate-nätverk en utmärkt start.

Hur gör jag för att börja med annonser på min blogg?

Börja med att ta reda på om det är tillåtet för dig att annonsera på din blogg. Har du till exempel din blogg på wordpress.com så är egen annonsering normalt inte tillåten! Har du din blogg på ett webbhotell är det sällan några problem men är du tveksam så ta för säkerhets skull kontakt med webbhotellet först. Funderar på att starta en blogg så är min rekommendation att du har den på ett webbhotell, om du vill ha annonser på bloggen.

Det är faktiskt inte särskilt dyrt att ha bloggen på ett blogghotell. Skattmasen ligger på ett amerikansk webbhotell som heter A Small Orange. Det är ett mycket prisvärt webbhotell med cPanel som ger dig hela 5 GB utrymme för endast 5 dollar per månad eller 50 dollar om du betalar för ett helt år. Om du känner dig osäker på att bli kund hos ett utländskt företag så rekommenderar Skattmasen svenska webhhotellet Mebo. Mebo är snabbt och lättanvänt (har cPanel) men för 220 kr per år får du endast 0,5 GB lagringsutrymme. Det räcker dock för en lite mindre blogg och i takt med att bloggen växer kan du med ett enkelt knapptryck byta upp dig till ett större utrymme.

Bli medlem i ett affiliate-nätverk

Nästa steg är att bli medlem i något affiliate-nätverk. Sajten annonsering.se har en bra förteckning över olika affiliate-nätverk. Det brukar vara gratis att gå med i affiliate-nätverken men mitt tips är ändå att bara välja ut något eller några få och sedan fokusera på att jobba med dem. Viktiga saker att tänka på är givetvis om de har annonsörer som är relevanta för din blogg. En annan sak att fundera på är hur de betalar ut ersättning. Vissa kanske kräver att du är godkänd för F-skatt. Andra kanske inte lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket. I sådana fall får du själv ta upp eventuell inkomst i din inkomstdeklaration. Skattmasen har tidigare skrivit om detta i ett inlägg om beskattning av annonsintäkter för bloggare.

Välj vilka annonser du vill ha på din sajt

När du blivit medlem och fyllt i alla nödvändiga uppgifter är det bara att börja leta efter lämpliga annonsörer. Själv försöker jag alltid hitta annonsörer som känns relevanta för just min blogg. Sen finns det såklart även mer generella annonsörer, som till exempel shoppingsajter, som kanske passar oavsett vad du har för typ av blogg.

När du hittat en lämplig annonsör måste du (oftast) först ansöka till just den annonsören. Detta för att ge annonsören möjlighet att utvärdera din blogg, innan du godkänns. De brukar titta på om bloggen innehåller olämpligt innehåll som till exempel politik, religion eller erotik. Du kan också få avslag om din blogg bara är halvfärdig eller om den ser allt för amatörmässig ut.

När du blivit godkänd är det bara att välja bland de olika annonserna som annonsören erbjuder. Oftast finns flera olika format och olika utseenden att välja på. Själv gillar jag inte animerade annonser men ibland är finns det bara sådana att välja bland.

När du hittat en lämplig annons finns det en kodsnutt (javascript/hmtl) som du ska klistra in på din blogg där du vill att annonsen ska synas. Kodsnutten kan till exempel se ut såhär:
<script type="text/javascript" src="https://se.affiliator.com/imp?g(16617426)a(2939041)" charset=""></script>

Märk dina inlägg som innehåller affiliate-länkar

Sist men inte minst - Glöm inte att märka de inlägg som innehåller affiliate-länkar! Du kan läsa mer om rekommendationer kring märkning på Better Bloggers under avdelningen #JagSmygerInte.

Använder du affiliate-länkar på din blogg? Dela gärna med dig av dina erfarenheter!

Author image
Stockholm Hemsida
Civilekonom med en magisterexamen från Handelshögskolan vid Umeå universitet. Intresserad av skattefrågor, upphandling m.m.