Har du avslutat ditt företag men ändå fått krav att lämna NE-bilaga?

Om du haft en enskild näringsverksamhet under förra året förväntas du lämna in NE-bilagan (SKV 2161) tillsammans med inkomstdeklarationen. Har du inte bedrivit någon verksamhet under förra men ändå fått krav att lämna NE-bilagan? Det kan bero på att du inte avregistrerade företaget förrän en bit in på året.

Om du inte har haft någon verksamhet under föregående år behöver du i vissa fall inte lämna in NE-bilagan. Detta under förutsättning att du inte har fonder som till exempel expansionsfond eller periodiseringsfond att återföra. Tänk också på att eventuella egenavgifter alltid stäms av året efter du avslutat din verksamhet. Om du äger skog måste du alltid lämna NE-bilagan eftersom jord- och skogsbruk alltid ska redovisas. Detta gäller även om du inte har gjort något med skogen under föregående år.

Att ta bort NE-bilagan i e-tjänsten är mycket enkelt. Välj bara Ta bort och ange anledning till varför du inte kommer att lämna NE-bilagan. Om du redovisar på papper så strunta helt enkelt att lämna in NE-bilagan och ange orsaken under Övriga upplysningar på baksidan av inkomstdeklarationen.

Är du osäker på om du måste lämna NE-bilagan eller inte så kontrollera med Skatteupplysningen på telefon 0771 - 567 567. På Valborgsmässoafton har Skatteupplysningen öppet till klockan 16 och på söndag till klockan 22. På deklarationsdagen är telefonen bemannad fram till midnatt.

Har du glömt att avregistrera ditt företag bör du göra detta snarast. Det enklaste är att använda e-tjänsten som du hittar på verksamt.se. Glöm inte heller att avsluta din eventuella månadsdebitering av preliminärskatt. Detta görs nämligen inte automatisk, bara för att du avregistrerar din näringsverksamheten.

Author image
Stockholm Hemsida
Civilekonom med en magisterexamen från Handelshögskolan vid Umeå universitet. Intresserad av skattefrågor, upphandling m.m.