Beskattning av annonsintäkter för bloggare

 
Har du en blogg med annonser som genererar intäkter? I så fall vet du väl att du ska ta upp intäkterna till beskattning? Låter det läskigt? Ingen fara, Skattmasen ska försöka klargöra vad som gäller. Detta inlägg kommer att behandla det som kallas för trafikstyrning eller affiliatemarknadsföring.

Trafikstyrning är när ett företag marknadsför sina varor eller tjänster med hjälp av annonser på din blogg. När dina besökare sedan klickar på annonserna styrs de över till annonsörens hemsida. I sällsynta fall kan du få betalt för varje gång någon klickar på en annons. Vanligare är dock att du får betalt om besökaren registrerar sig på annonsörens sajt (lead) eller om besökaren köper något från annonsören (sale).

För den som vill ha annonser på sin blogg är det lättaste sättet att ansluta sig till ett affiliatenätverk. Skattmasen använder sig av tre olika affiliatenätverk för att leverera annonser till bloggen. Dessa är Tradedoubler, Adtraction samt Adrecord. Samtliga tre är svenska affilatenätverk. Är du medlem i ett utländskt nätverk kan det tänkas att det fungerar lite annorlunda än vad som beskrivs nedan.

Företag eller privatperson?
Utbetalningen från affiliatenätverken skiljer sig beroende på om du är privatperson eller om du driver bloggen via ett momsregistrerat företag. Är du ett svenskt momsregistrerat företag får du din provision med tillägg för moms. För utländska företag görs inget tillägg för moms (var noga med att uppge VAT-nummer). Är du privatperson görs avdrag för skatt och socialavgifter, precis som om du skulle ha varit anställd och fått lön. Här kan det skilja sig om du är med i ett utländskt affiliatenätverk. De svenska affiliatenätverken lämnar nämligen kontrolluppgifter till Skatteverket. När du får din inkomstdeklaration kommer därför dina annonsintäkter att finnas med i det förtryckta beloppet. Det är inte säkert att ett utländsk affiliatenätverk lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket. I så fall måste du själv ta upp dina annonsintäkter i din inkomstdeklaration. Du kan läsa mer om trafikstyrning på Skatteverkets hemsida.

Author image
Stockholm Hemsida
Civilekonom med en magisterexamen från Handelshögskolan vid Umeå universitet. Intresserad av skattefrågor, upphandling m.m.